Štyria prešovskí biskupi upozorňujú na pravú podstatu predvianočného času

29.11.2003 Celý región

Štyria prešovskí biskupi sa vo svojom slove pred sviatkami Narodenia Ježiša Krista obrátili na veriacich so žiadosťou, aby nezabudli na pravú podstatu jednéh...
Štyria prešovskí biskupi sa vo svojom slove pred sviatkami Narodenia Ježiša Krista obrátili na veriacich so žiadosťou, aby nezabudli na pravú podstatu jedného z najväčších sviatkov kresťanstva. Úprimná príprava na tohoročné Vianoce nemôže podľa biskupov spočívať len vo vonkajších prejavoch vyjadrených v nakupovaní darčekov a pod. \"Vianoce bez Krista sú iba prázdnym obalom bez podstaty, \" konštatujú.
Ide o vôbec prvé takéto spoločné oslovenie veriacich v čase pred Vianocami.

Prešovský gréckokatolícky eparcha Ján Babjak ako iniciátor a autor \"slova\" konštatoval, že sa pred Vianocami v poslednom čase dostáva všetko len \"na bázu komercie, konzumu\", ľudia sú ohurovaní rozmanitými predajnými akciami, ozdobami. \"Nie je to správne, \" konštatoval eparcha, pretože sa tým v predsviatočnom čase sleduje len obal a uniká podstata. Tou je podľa neho \"oslava Krista\". V \"slove\" sa uvádza, že najväčším dôvodom radosti by mali byť spoločné vianočné stretnutia a najkrajším darčekom sú ľudia jeden pre druhého..
Vladyka Babjak povedal, že iniciatíva vydať takéto posolstvo veriacim sa zrodila na spoločnom stretnutí biskupov. Uskutočnilo sa v Prešove v pondelok 24. novembra a okrem neho v úlohe pozývateľa sa na ňom zúčastnili biskup východného dištriktu Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania so sídlom v Prešove Igor Mišina, arcibiskup a metropolita Pravoslávnej cirkvi na Slovensku a v českých krajinách Nikolaj a emeritný gréckokatolícky biskup Ján Hirka. Konalo v ekumenickom duchu a biskupi rozmýšľali nad tým ako najlepšie osloviť veriacich v meste Prešov a v diecézach. \"Rozdelenie cirkví je hlboko v minulosti, my za to nemôžeme, ale chceli sme týmto stretnutím ukázať, že hľadáme cestu k jednote, \" podčiarkol vladyka Babjak.
Predvianočnému obdobiu sa vo Východnej cirkvi hovorí Filipovka a celá Západná cirkev ho nazýva Adventným časom.

(jj)
 

Vyberte región